Interviu #GNV2017 - Raiffeisen Bank

Interviu #GNV2017 - Raiffeisen Bank

Interviu #GNV2017 - Raiffeisen Bank

Corina VASILE

Director de Comunicare și Relații Publice, Raiffeisen Bank România

 

1.    Care credeți că sunt principalele „lecții învățate” din activitățile de voluntariat? Cum credeți că ajung oamenii MARI, prin voluntariat?

 

Voluntariatul te responsabilizează și te maturizează, în egala măsură. Te ajută să devii OM MARE doar pentru că ajungi să interacționezi cu situații care, altfel, sunt greu de imaginat. Voluntariatul te ajută să ieși din universul tău și să vezi realitatea, în tot ansamblul ei. Una dintre lecțiile învățate în activitățile de voluntariat este aceea că, împreună, reușim să găsim soluții, să rezolvăm probleme. Acest „împreună” este, de multe ori, greu de adus împreună, însă am văzut că nimic nu poate fi mai puternic decât o societate care luptă pentru un țel comun. Cel mai bun exemplu este campania celor de la MagiCamp – este incredibil cum au reușit să aducă împreună oameni, unii mai optimiști, alții mai puțin, pentru a rezolva o problemă socială gravă. Voluntariatul te face OM MARE prin implicare constantă, interacțiune directă, perseverență și determinare.

 

2.    Care credeți că este impactul mișcării de voluntariat în societatea românească?

 

Mișcarea de voluntariat din România s-a dezvoltat permanent în ultimii 27 de ani: anul 2001 marca Anul Internațional al Voluntariatului, când a fost adoptată prima Lege a Voluntariatului, în 2011 sărbătoream Anul European al Voluntariatului, ONG-urile înțeleg beneficiile voluntariatului și încep să implice din ce în ce mai mulți voluntari în programele pe care le dezvoltă, companiile dau din ce în ce mai mare atenție voluntariatului în rândul angajaților, creează politici specifice și asociază dobândirea de abilități și competențe noi cu participarea la voluntariat, Gala Națională a Voluntarilor împlinește șapte ani de recunoaștere a OAMENILOR MARI din societatea românească.

 

Impactul pozitiv pe care îl are voluntariatul în societatea românească se vede astăzi mai mult decât oricând – pur și simplu creează punți de legătură între oameni și idei, schimbă mentalități, ne face mai buni, mai deschiși și mai dornici să mișcăm lucrurile și să rezolvăm problemele. Ce e și mai frumos este că voluntariatul este molipsitor, creează o stare și o energie cu totul deosebite. E o bucurie pentru mine că în România tot mai mulți oameni devin voluntari în proiecte și cauze diverse, devenind astfel OAMENI și mai MARI.  

 

3.    Ce reprezintă mișcarea de voluntariat pentru Raiffeisen Bank și cum vă propuneți să sprijiniți astfel de activități?

 

Raiffeisen Bank  are o politică de responsabilitate corporativă și susținem programe și proiecte anuale și multianuale, în parteneriat cu ONG-uri naționale sau locale, în câteva domenii prioritare: artă și cultură, ecologie urbană, educație financiară și antreprenorială, sport ca stil de viață sănătos. Proiectele de CSR în care ne implicăm cuprind, de cele mai multe ori, și activități de voluntariat. Conform politicii de voluntariat a companiei, oferim colegilor posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat în timpul orelor de program. În 2016, peste 250 de colegi au petrecut mai mult de 800 de ore de voluntariat în diferite proiecte susținute de către bancă. Din ce în ce mai mulți angajați Raiffeisen Bank doresc să fie voluntari, înțeleg valoarea contribuției lor și sunt dispuși să se implice pe termen lung atât financiar (cum sunt donațiile personale recurente pentru United Way), cât și cu cunoștințele și experiența lor (cum sunt programele de educație financiară, coordonate de Junior Achievement România).

 

4.    Anul acesta împlinim 7 ani de Gala Națională a Voluntarilor, împlinim #7anideacasa. Care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți organizațiilor și voluntarilor din întreaga țară, care schimbă România, prin voluntariat?


Apreciez mult determinarea și consecvența voluntarilor și a organizațiilor care schimbă, în fiecare zi, România în bine, prin bine. Voluntariatul este o faptă bună, extrem de valoroasă. Spun acel lucru cu atât mai mult cu cât, nu este deloc ușor să îți asumi responsabilitatea unei acțiuni de voluntariat, pe termen lung. Astfel, doresc să îi felicit și să le mulțumesc tuturor celor care aleg, în fiecare zi, să își dedice timpul și energia pentru a schimba în bine lucrurile din jurul nostru, organizatorilor Galei Naționale a Voluntarilor și tuturor organizațiilor care au înțeles beneficiile voluntariatului.