Voluntariatul te face OM MARE - Gala Națională a Voluntarilor 2017

Voluntariatul te face OM MARE - Gala Națională a Voluntarilor 2017

Voluntariatul te face OM MARE - Gala Națională a Voluntarilor 2017

Marți, 19 decembrie, a avut loc cea de-a VII-a ediție a Galei Naționale a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment de recunoaștere a meritelor voluntariatului la nivel național. În seara evenimentului au fost prezenți peste 300 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și ai instituțiilor publice. Sub sloganul „Voluntariatul te face om MARE”, evenimentul a venit cu invitația de a celebra oameni și inițiative care doresc să aducă schimbări cu impact în comunitate, prin intermediul voluntariatului.

În cadrul competiției au fost înscrise 204  aplicații și au fost aleși 119 finaliști pentru cele patru categorii: Proiectul de Voluntariat al anului, Voluntarul anului, Coordonatorul de voluntari al anului, Echipa de voluntariat a anului. Poveștile finaliste au fost analizate de către cei 33 de membri ai juriului: reprezentanți ai instituțiilor publice, companii, institute sau organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniile din competiție.

Au fost acordate 26 de premii pentru cele 4 categorii și 19 secțiuni, alături de Premiile Publicului. De asemenea, unul dintre partenerii instituționali, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP, a acordat un premiu special Asociației Team For Youth Baia Mare pentru implementarea de proiecte SEV – Serviciul European de Voluntariat. Lista completă a câștigătorilor este publică pe www.galavoluntarilor.ro

Evenimentul s-a bucurat de un moment special, un moment artistic românesc susținut de un cor de talie internațională - Corul de Cameră „Consonance” al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, care a luat ființă în anul 1995. În decursul celor 22 de ani de activitate, corul s-a bucurat de aprecierea publicului și a specialiștilor în domeniu în urma concertelor, turneelor și diferitelor participări la festivaluri, concursuri naționale și internaționale.

Printre membrii juriului de anul acesta s-au aflat reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și reprezentanți ai instituțiilor publice, printre care Raed Arafat - Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Interne, Gabriela Podașcă - Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului, Vincent Lambotte - Coordonator al echipei de informare-comunicare, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Valeria Răcilă van Groningen – Ambasador al Voluntariatului în România și Corneliu Pavel - Locotenent Colonel Forțele Navale Române.

În România există un număr aproximativ de 90.000 de organizații înregistrate la Ministerul Justiției, dintre care 40.000 își depun anual bilanțul contabil, iar doar 15.000-20.000 sunt active și derulează proiecte pentru comunitate. Eurobarometrul din 2011 a arătat că în România rata de implicare a populației în activități de voluntariat este de 15-18%, însemnând aproximativ 4,4 milioane de români. În urma aprobării noii Legi a Voluntariatului 78/2014, Federația VOLUM apreciază că în ultimii ani acest număr a crescut considerabil.

Gala Națională a Voluntarilor s-a bucurat și în acest an de susținerea instituțională din partea Ministerului Tineretului și Sportului, a Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Partenerii și susținătorii evenimentului din acest an au fost: Parteneri Strategici - Raiffeisen Bank, LIDL România, Metropolitan Life, Parteneri – Holcim, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Susținători: Ursus, GlaxoSmithKline, Hotel Ibis, Pentagon Events, Mevoro, Crug, Maspex Romania.