Regulament

Regulament

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2018

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2018


1.    Competiția Gala Națională a Voluntarilor este organizată de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România. 

2.    Nominalizările pot fi realizate de organizații neguvernamentale sau instituții publice.

3.    Conform Legii Voluntariatului 78/2014, activitățile de voluntariat sunt neremunerate, bazate pe consimțământul liber exprimat și realizate în beneficiul comunității. Organizatorii activităților de voluntariat sunt persoane juridice de drept public sau privat, fără scop patrimonial.

4.    Pentru secțiunile Voluntarul Anului în domeniul Corporativ și Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Corporativ nominalizările se pot face doar de către ONG-uri și instituții publice în cadrul cărora s-au desfășurat activitățile de voluntariat corporativ. Aceste nominalizări trebuie să facă referire la angajați implicați ca voluntari în activități derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice, sau proiecte de voluntariat organizate cu sprijinul companiei și derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice. 

5.    Lansarea apelului pentru nominalizări se face public prin intermediul partenerilor, a canalelor media și prin intermediul website-ului www.galavoluntarilor.ro.

6.    Nominalizările se realizează exclusiv online pe www.galavoluntarilor.ro la secțiunea Nominalizează până inclusiv la data de 13 noiembrie 2018, ora 23:59.

7.    Voluntarii nominalizați în cadrul competiției trebuie să aibă vârsta minimă de 15 ani. Această limită de vârstă este stabilită prin corelarea cu reglementările din Codul Muncii, care stipulează că la vârsta de 15 ani o persoana fizică poate încheia un „contract de muncă, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.” (Codul Muncii, Articolul 13)

8.   Pentru o mai bună înţelegere a activităţii voluntarilor, a proiectelor, a coordonatorilor de voluntari şi a echipelor de voluntari, nominalizaţii sunt rugaţi să înregistreze în platformă un material video de 100 de secunde (tema Galei din acest an este #Centenar #De100DeAniImpreuna) prin care să prezinte activitatea din 2018. Filmuleţul poate fi creat cu persoana-persoanele nominalizate, şi/sau cu beneficiarii implicaţi, şi/sau cu partenerii implicaţi, şi/sau cu voluntarii implicaţi.

Materialul video vă va reprezenta cel mai bine în competiția de anul acesta, fiind parte integrantă din formularul de nominalizare. În absența lui, nominalizarea va fi considerată incompletă și nu va fi luată în considerare. Materialul video trebuie să aibă maxim 100 de secunde (1 min și 40 de secunde, este permisă depășirea doar cu câteva secunde peste această limită), poate fi realizat cu orice tip de telefon mobil care dispunde de cameră foto și care poate să filmeze full HD (care nu este HDR!). Filmarea se va face pe format Landscape (cu telefonul pozitionat pe orizontal, nu în picioare!), materialul va fi salvat în fomat .mp4 și poate fi one shot (filmare dintr-un singur cadru) sau montaj foto-video realizat cu orice aplicație mobile/online/de computer pe care o aveți disponibilă. Video-ul se încarcă automat în canalul youtube al Federaţiei VOLUM și este public. Asiguraţi-vă că toate persoanele care apar în materialul video şi-au dat acordul scris pentru a fi filmate.

Gândeşte-te la o prezentare creativă! Cum ţi-ar plăcea să fii văzut pentru impactul tau sau al proiectului tau? Cu ce te mândreşti cel mai mult?

9.    În cadrul categoriei Echipa de voluntari a anului se vor înscrie echipe de voluntari alcătuite din minimum 5 voluntari.

10. Numărul maxim de ore de voluntariat efectuate de un voluntarnominalizat la categoria Voluntarul anului și un voluntar parte din echipa nominalizată la categoria Echipa de voluntariat a anului este de maxim 1800 de ore.*

11. Biroul executiv al Federației VOLUM, organizațiile membre VOLUM sau membrii Consiliului Director VOLUM nu sunt implicați în procesele de preselecție, jurizare sau analiză a aplicațiilor înscrise în competiție.

12. Etapa de Preselecții se va desfășura astfel:

    --> Pentru categoriile Voluntarul anului și Coordonatorul de Voluntari al anului preselecția va cuprinde analiza     formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM cu expertiză pe domeniul evaluat și în     voluntariat. În urma acestei etape vor fi aleși nominalizații care trec în următoarea etapă, aleși în funcție de     calitatea nominalizărilor și respectarea criteriilor de evaluare (care pot fi consultate AICI).

--> Pentru categoriile Proiectul de Voluntariat al anului și Echipa de voluntari a anului preselecția va cuprinde analiza formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM cu expertiză pe domeniul evaluat și în voluntariat. În urma acestei etape vor fi selectate nominalizările finaliste pentru fiecare secțiune și categorie, în funcție de calitatea nominalizărilor și respectarea criteriilor de evaluare (care pot fi consultate AICI). În procesul de evaluare a preselecțiilor preselectorii pot solicita documente și/sau informații suplimentare coordonatorului de proiect. Lista documentelor justificative la care se poate face referire poate fi consultată AICI. Dintre aplicațiile finaliste selectate (per secțiune și categorie), juriul fiecărei secțiuni și categorii va alege câștigătorii. 

 1. Nominalizările preselectate sunt înaintate juriului spre deliberare.
 2. Preselecțiile și jurizarea vor fi realizate de terțe părți care vor fi publicate pe www.galavoluntarilor.ro în timpul desfășurării competiției.
 3. Juriul deliberează și alege câștigătorii pentru fiecare categorie și secțiune de competiție.
 4. În perioada 3 decembrie – 12 decembrie 2018, pe website-ul competiției - www.galavoluntarilor.ro - are loc votul online al competiției Gala Națională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat din categorie. Finaliștii vor fi publicați într-o secțiune special dedicată lor și votului publicului. Votul publicului nu va fi luat în considerare la nota finală. Câștigătorii vor fi anunțați și premiați la Gala din 20 decembrie 2018.
 5. Votul are loc în cadrul meniului Finaliști din portalul www.galavoluntarilor.ro. O persoană poate acorda voturi fiecărei secțiuni din competiție, alegând astfel nominalizarea favorită. Votul se face o singură dată per secțiune (în cazul Categoriilor Voluntarul anului și Proiectul de voluntariat al anului) și o singură dată per categorie (în cazul Categoriilor Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului). Votul se realizează prin furnizarea adresei de e-mail, pentru a evita fraudarea voturilor online. În cazul în care sunt sesizate tentative de fraudă, organizatorul competiției își rezervă dreptul de a descalifica finalistul în cauză din cursa pentru „Premiul Publicului”. Mai multe detalii despre procedura de vot pot fi vizualizate mai jos.
 6. Organizatorii și juriul își rezervă dreptul de a nu accepta contestații. Deciziile organizatorilor privind rezultatele etapelor de preselecție și jurizare sunt finale și irevocabile.
 7. Rezultatele etapelor de preselecție și jurizare vor fi făcute publice pe www.galavoluntarilor.ro. În secțiunea finaliști și câștigători vor fi publicate: numele finalistului, organizația/instituția nominalizatoare și prezentarea aplicației.
 8. Fiecare organizație are dreptul să înscrie un număr nelimitat de nominalizări pentru toate categoriile și secțiunile din cadrul  competiției.
 9. Atât nominalizatul, cât și nominalizatorul își asumă răspunderea pentru corectitudinea informațiilor furnizate.
 10. După finalizarea competiției, la cererea finaliștilor, organizatorii pot pune la dispoziția acestora fișele de preselecție și de jurizare realizate de juriu și/sau preselectori în etapele de preselecție și de jurizare.
 11. Organizatorii competiției își rezervă dreptul de a acorda premii extra care nu derivă din procesele de preselecție și de jurizare ale competiției.

* Limita superioară de 1800 de ore de voluntariat a fost introdusă în regulamentul competiției în urma observațiilor primite de-a lungul timpului în urma proceselor de evaluare a aplicațiilor, din partea Preselectorilor și a Juriului. Numărul acesta a rezultat conform unui calcul, luând în considerare sărbătorile legale, un număr orientativ de 6 ore de voluntariat efectuate pe zi și un număr maxim de 300 de zile de voluntariat pe an. Numărul de ore de voluntariat menționat în formular va trebui să fie însoțit de documente justificative, puse la dispoziție de organizație în cazul în care acestea sunt solicitate de membrii echipei de preselectori și/sau membrii juriului. Lista documentelor necesare pot fi vizualizată AICI.

Procedura de VOT online

Se poate vota o singură dată per secțiune - domeniu (în cazul Categoriilor Voluntarul anului și Proiectul de voluntariat al anului) și o singură dată per categorie (în cazul Categoriilor Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului).  Ex. 1 singur vot pentru 1 Voluntar la Categoria Voluntarul anului în domeniul Tineret sau 1 singur vot pentru 1 Proiect la Categoria Proiectul de voluntariat în domeniul Sănătate etc. Pentru a putea distribui (share) pagina unui finalist pe facebook sau twitter se apasă butonul share din pagina finalistului dorit și apoi se alege rețeaua socială dorită (astfel în post va apărea poza finalistului și numele acestuia).


Recomandare: Până pe data de 12 decembrie  finaliștii pot fi promovați pentru a intra în cursa pentru unul dintre cele 4 Premii ale Publicului. 

Listă documente justificative

Criterii de preselecție și jurizare